* Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ιλισός ή Ιλισσός ή Σιλισσός ή Ειλισσός ή ρέμα της Καλλιρρόης (κατά τον Παυσανία, λέξη πελασγικής προέλευσης με προελληνική ρίζα), ήταν ονομαστός ποταμός των αρχαίων. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα ‘’Μικρά Μυστήρια’’, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα ‘’Ελευσίνια’’, όσο και με ‘’Διονυσιακές’’ τελετουργίες. Σύμφωνα με μαρτυρία του Στράβωνα, ο Ιλισσός ήταν “χειμαρρώδης, το πλέον θέρος δε μειούται τελείως” (το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού), ενώ ο Πλάτων τον αποκαλεί “υδάτιον” (ρεματάκι).

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση - Translate

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εικόνα Αρχικής Σελίδας Περιοδικού

Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872. Διευθυντής και εκδότης του περιοδικού ήταν αρχικά ο νομικός Θαλής Αντωνιάδης και από το 1870, που εκδίδεται πλέον ανά δεκαπενθήμερο, συνεκδότης ήταν ο Ι. Χ. Κουρτέλης. Η ετήσια συνδρομή του περιοδικού ανερχόταν στις 8 δρχ. για την Ελλάδα, στις 10 δρχ. για την Τουρκία και στις 15 δρχ. για την Αίγυπτο, την Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Από το 1870 και έπειτα, η τιμή του περιοδικού αυξάνεται και ανέρχεται στις 10, 15 και 15 δρχ. αντιστοίχως.

Το περιοδικό περιλάμβανε ποικίλα θέματα: φιλολογικά, βιβλιογραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, βιογραφικά, επιστημονικά, περιγραφικά, κοινωνικο - πολιτειογραφικά, ηθογραφικά, λαογραφικά. Περιείχε, ακόμη, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, και θεατρικά έργα, στατιστικές αναφορές σε δημόσια έργα, σε εφευρέσεις και στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της εποχής. Ο «Ιλισσός» δεν είχε πολιτικό σκοπό, αλλά επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό. Το ύφος του είναι ανάλαφρο και χιουμοριστικό.
Το περιοδικό διέθετε ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος, Ιωάννινα, Λαμία, Χαλκίδα, Γαλαξίδι, Ερμούπολη, Ρόδος, Κεφαλλονιά, Σπέτσες, Σκύρος) αλλά και του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος, Μάντσεστερ, Βάρνα, Παρίσι). Συνεργάτες του διετέλεσαν οι Σπ. Λάμπρος, Κ. Σάθας, Τ. Αμπελάς, Δ. Βερναρδάκης, Δ. Παπαρρηγόπουλος, Ν. Γ. Πολίτης, Ε. Δραγούμης, Γ. Ζαλοκώστας, Ι. Καμπούρογλου, Σ. Μηλιαράκης κ.ά., ενώ αξιοσημείωτη είναι και η γυναικεία παρουσία (Αι. Χρηστομάνου, Κ. Αντωνιάδη, Μ. Μπέτσου, Φ. Οικονομίδου).

Ραφτούλη Σοφία, 
Τζελέπη Ευφροσύνη, 
2008
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου